St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Maandag 7 Augustus 2017 > 14:11


Installeren tijdens het opereren
Over de renovatie van het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein

Frisse lucht en een prettige omgeving doen iedereen goed. Denk maar aan het gevoel dat je hebt na een dagje strand, sporten of na een rondje lopen tijdens de lunchpauze. Daarna voel je je beter toch? Er verschijnen steeds meer wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken waaruit blijkt dat lucht van hoge kwaliteit tezamen met een geestelijke gezondheid het  genezingsproces van het menselijk lichaam verbetert. Dat is precies waarom het St Antonius Ziekenhuis bezig is met het stap voor stap renoveren van de vestiging in Nieuwegein. ULC werkt sinds het begin van de jaren ’80 op een prettige manier samen met het St Antonius Ziekenhuis. Want bij werktuigbouwkundige installaties leveren aan een ziekenhuis komt méér kijken dan alleen voorbereiding en uitvoering. Het ziekenhuis en haar personeel moet namelijk blijven functioneren, de patiënten moeten geen last ondervinden van de renovatie en er moet hygiënisch te werk worden gegaan. Dat betekent dat er in de voorbereiding veel tijd en precisie zit, en tijdens de uitvoering een alerte en flexibele houding vereist is.

Verboden toegang voor onbevoegden

Afdeling voor afdeling
Om  er voor te zorgen dat men zich fijner voelt tijdens het bezoek aan het St Antonius, worden alle ruimtes  stap voor stap gerenoveerd. Recentelijk is er bij de radiologie-afdeling een nieuwe wachtkamer gerealiseerd en zijn er een angiokamer en een doorlichtkamer opgeleverd.  In deze kamers heeft ULC gezorgd voor het sanitair en de luchtventilatie. Het mooie aan deze ruimtes is dat ze een schoon en overzichtelijk gevoel uitstralen. Dat komt door de sanitaire voorzieningen die symmetrisch en strak zijn, maar ook door het soort licht in de ruimte en de temperatuur. Het voelt fris aan, terwijl je geen gezoem of gebrom hoort, wat vaak voorkomt bij een ouderwetse airconditioning. Senior Projectleider Vastgoed Jan Dekker van het St Antonius Ziekenhuis vertelt dat hij heeft gekozen voor een andere benadering dan voorheen als het gaat om het maken van interieurkeuzes. Het personeel wat het meeste gebruik maakt van de ruimtes heeft  zeggenschap gehad in de kleuren en de indeling van het interieur.

Ondertussen wordt er aan de andere kant van het gebouw een complete afdeling  gerenoveerd. Licht, sanitair, lucht, alles wordt nieuw op deze afdeling. Bijzonder aan deze afdeling is dat de monteurs met materiaal dwars door het ziekenhuis moeten, en tijdens het verplaatsen van materiaal dus ook wel eens moeten uitwijken voor een patiënt die naar de operatiekamer wordt gerold. De patiënten in het ziekenhuis moeten aansterken en uitrusten, dat kan bij een verbouwing voor een uitdaging zorgen, aangezien er bij een renovatie soms geluid moet worden gemaakt. De vloeren moesten er namelijk uit, de wanden zijn volledig verwijderd en vervangen, er moet hier en daar geboord worden, dat maakt geluid.  Assistent Chef-monteur Robin van Kolck lost eventuele problemen op met zijn optimistische houding, en dat werkt aanstekelijk. Hij vertelt dat de afdeling ontoegankelijk is voor onbevoegden en dat er sprake is van een prettige samenwerking met het ziekenhuis.   

De kersverse operatiekamer

Alles onder controle
De faciliteiten van het ziekenhuis worden draaiende gehouden door zo’n 20 technische ruimtes. In die technische ruimtes staan onder andere de luchtbehandelingskasten die de lucht van buitenaf reinigen op roetdeeltjes en vuil. Zodra de lucht gereinigd is, kan de temperatuur worden gereguleerd of het vochtgehalte worden aangepast.  In een ziekenhuis wordt veel gestookt of juist gekoeld en dat bracht voorheen veel kosten met zich mee. Dankzij de WKO bronnen die ULC heeft geïnstalleerd, is dat nu verleden tijd. Het koude water dat in de  winter is opgeslagen in de bodem warmt van ongeveer 7°C op naar zo’n 18°C, om vervolgens weer te worden opgeslagen zodat die warmte in de winter weer kan worden gebruikt.  Naast de ‘hardware’ installaties, heeft ULC ook gezorgd voor de connectie met de computers op afstand, zodat  men niet elke keer naar de technische ruimte hoeft te lopen om een temperatuuraanpassing door te voeren.  Dat kan nu met één klik op de knop.

 Één van de technische ruimtes

Door Achelle Koonings



Terug naar overzicht