CollectieCentrum Nederland

  • Gezamenlijk depot voor rijkscollecties
  • 670.000 objecten voor beheer en onderhoud
  • Ontwerpcertificaat BREEAM outstanding
  • I.o.v. G&S Bouw

Details

30.000m²

Amersfoort

Elektrotechnische, brandveiligheid installaties

Utiliteit

Het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in het hart van Nederland, Amersfoort, is een gezamenlijk depot voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit depot biedt ruimte voor zo’n 675.000 objecten van deze instellingen die niet permanent tentoongesteld worden zoals schilderijen, kunstnijverheid, meubels, sieraden, kleding en karren.

Op 14 juni 2018 gaf Minister Ingrid van Engelshoven het officiële startsein voor de bouw van het grootste collectiecentrum van Nederland. De nieuwbouw is ruim 30.000 m2. Het compacte gebouw kent weinig buitenoppervlak, is vrij indeelbaar en uitbreidbaar en biedt een prettige werkomgeving. Het kent een volumeopbouw met  een ‘kop’, ‘hals’ en ‘romp’. Het eigenlijke depot, de ‘romp’, bestaat uit een vier lagen.

Duurzame schatkamer

Het CC NL is een duurzaam gebouw, gewaardeerd met het hoogst haalbare ontwerpcertificaat ‘outstanding’ (5 sterren) binnen de BREEAM NL-systematiek. BREEAM is een internationaal instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Uitgangspunt voor het ontwerp is het principe ‘geen installaties, tenzij strikt noodzakelijk’. Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Zo is de vloer van de begane grond niet geïsoleerd, waardoor op passieve wijze gebruik gemaakt kan worden van de warmte en koude van de onderliggende aardlagen. Op de etages van het depot wordt betonkernactivering toegepast waardoor het geschikt is voor zowel een traditionele klimatisering als het Hollands klimaatmodel.

Het nieuwe depot is compact, maximaal efficiënt en supergeïsoleerd. Het is dan ook volledig energieneutraal en bijna 0-op-de-meter. Op het dak ligt bijna 4.000 m² aan zonnepanelen. Een grote vermindering van het energieverbruik wordt ook gerealiseerd dankzij het toepassen van de nieuwste inzichten rondom temperatuur- en RV-bandbreedtes voor het behoud van museale collecties.

Het CC NL is ontworpen door cepezed. De bouw is uitgevoerd door Visser & Smit Bouw (in opdracht van G&S Bouw). Bectro Installatietechniek, onderdeel van ULC Groep, was verantwoordelijk voor de E-installaties.

Eind mei 2020 is het centrum casco opgeleverd. De periode hierna staat in het teken van afwerking en inhuizing van het interieur.

Maandag 13 september 2021 (later dan gepland i.v.m. de coronacrisis) is het CC NL officieel geopend door demissionair minister Ingrid van Engelshoven (OCW). Zij verrichte de openingshandeling door het historische draaiorgel De Blauwe Mortier aan te zetten, het grootste stuk dat in het CCNL wordt bewaard.

 

Afbeeldingen:
Fotografie: Lucas van der Wee | cepezed
Fotografie exterieur: Mart Stevens
Video: Rijksmuseum

DJI_0072-bewerkt
goede ccnl 2
IMG_1809
CollectieCentrumNederland_Ontwerp_Architectenbureau_cepezed_©RijksmuseumCC_NL_(7)
_MSF0641_fullsize_VOORKEUR
1631609614910
previous arrow
next arrow

 

Deel op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
-->

Meer projecten in deze sector: