Royal Cosun
6.800 m²
Dinteloord
Utiliteit
Nieuwbouw
15.200 m²
Amsterdam
Elektrotechnisch, Werktuigbouwkundig, Toegangscontrole en Brandveiligheidsinstallaties
Retail en Hotels
Ticket naar Indonesië nog even onbetaalbaar? Of juist al je vakantiedagen al opgemaakt? Op het Java eiland in Amsterdam Noord kan je op (mini)vakantie zonder het land te hoeven verlaten. Door moderne technieken worden je zintuigen geprikkeld alsof je je daadwerkelijk in Jakarta waant. Het kan zo maar zijn dat je tijdens het bestellen van je cocktail een Javaans Bronzemannetje voorbij ziet komen, of dat er een mooie vlinder op je hoofd neerstrijkt. Toch is het tropische en instagramgenieke interieur niet het enige wat dit project bijzonder maakt: het gaat hier om de bouw van het eerste energieneutrale hotel van Nederland.
In 2021 moet elk nieuw gebouw in Nederland voldoen aan de wettelijke eisen van Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Voor overheidsgebouwen geldt die eis vanaf 2019. Hotel Jakarta te Amsterdam Noord is geen overheidsgebouw, maar richt zich wel vast op de toekomst. Een pionier op het gebied van Nederlandse Duurzaamheid. ULC Installatietechniek levert alle installaties die hier een grote rol in spelen, in opdracht van de Nederlandse hotelketen WestCord.
Om de status van een energieneutraal gebouw te behalen, moet je een EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) halen die onder de 0,4 ligt. Bij hotel Jakarta wijst alles er op dat deze score nog lager zal zijn, namelijk: 0. Deze coëfficiënt wordt berekend volgens de nationale invulling van de EPG (‘Energie Prestatie Gebouwen’) en drukt de energiezuinigheid van een gebouw uit. Hotel Jakarta heeft hiermee dan ook een BREEAM ‘Excellent’ score behaald. BREEAM is een instrument om op integrale wijze de duurzaamheid van een gebouw, gebied of sloopproject te beoordelen en te meten.
Om deze energieneutrale status te realiseren, zijn er veel verschillende technieken toegepast. Het dak en delen van de gevels werden bedekt met zonnepanelen om energie op te wekken. De buitengevel bestaat uit drievoudige beglazing, dit zorgt voor veel natuurlijk licht en voor een hoge isolatiewaarde. Uiteraard blijft er nog wel onnatuurlijk licht nodig door middel van ledverlichting. In het bouwmateriaal is gekozen voor hout in plaats van naar conventioneel beton. Hout is niet alleen duurzamer in productie, ook isoleert het beter dan beton en is het sterker in verhouding tot het gewicht. De EPC van 0 is onder andere behaald door het gebruik van Warmte- en Koudeopslag in de bodem, een techniek waar ULC in gespecialiseerd is. De hotelketen gaat de verschillende verbruiksparameters, zoals energie en water, veelvuldig monitoren door middel van digitale meetsystemen. Ook wil het hotel haar bezoekers, omwonenden en passanten bewuster maken van de duurzame transitie die gaande is. Mede daarom worden er in de parkeergarage 20 oplaadpunten voor elektrische auto’s en 15 oplaadpunten voor elektrische fietsen geplaatst.
Om zo min mogelijk impact te maken op het klimaat, zijn de 172 hotelkamers op afstand gefabriceerd en in samenwerking met aannemer De Nijs het frame in gehesen. Technisch gezien is het mogelijk om inclusief schoon beddengoed de kamers te laten ‘bezorgen’ door fabrikant Ursem Modulaire Bouwsystemen, een voorwaarde is dan wel dat er geen plannen wijzigen. Dat is zeker bij grootschalige projecten, zeldzaam.
Om een ‘Jakarta-ervaring’ te waarborgen is de Hortus Botanicus ingeschakeld en dat belooft veel goeds. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitzicht tijdens de toekomstige edities van de SAIL Amsterdam…
Hotel Jakarta maakt een pioniersbeweging met het duurzame en moderne karakter, maar verwijst tegelijkertijd naar het (koloniale) verleden. Het hotel is namelijk vernoemd naar de stad die ooit Batavia werd genoemd, en ligt ook nog eens op de plek waar men vroeger aan boord ging om naar Nederlands-Indië te vertrekken. Het Java-eiland is een trekpleister rijker.