Erasmus Medisch Centrum

 

  • Healing environment
  • 522 éénpersoonskamers met x,y-tilliften
  • OK-complex met 26 operatiekamers (o.a. 2 hybride OK’s, 4 interventiekamers, 1 brachy, 1 orgaanperfusiekamer)
  • 12 radiotherapiebunkers, ML2 en ML3 laboratoria
  • WKO installatie met een ontwerpvermogen van 10,6 MWh per jaar
  • Luchtbehandelingskasten verplaatsen 2,2 miljoen m³ lucht per uur
  • Daktuinen van in totaal 3000 m²
  • Installatiecombinatie met BAM Bouw en Techniek

 

Details

207.000 m²

Rotterdam

Elektrotechnisch, Werktuigbouwkundig, Toegangscontrole en Brandveiligheidsinstallaties

Zorg

Daarnaast is een nog een WKO installatie gerealiseerd met een ontwerpvermogen van 10,6  MWh per jaar. De luchtbehandelingskasten verplaatsen in totaal zo´n 2,2 miljoen m3 lucht per uur. Indrukwekkende getallen voor een indrukwekkend ziekenhuis.

Het OK-complex vormt eigenlijk een verdeling in het gebouw tussen kortdurige behandelingen en langduriger verblijf: het complex is samen met de centrale sterilisatie afdeling gelegen op de 6e verdieping van de nieuwbouw. Dit OK-complex heeft een oppervlak van circa 9000m². Van de operatiekamers (26 stuks) zijn er twee uitgevoerd als hybride OK,  4 stuks als interventiekamers[1] en is er één brachy[2] OK. Deze laatstgenoemde operatiekamer is voorzien van loodwanden zodat daar operaties met stralingsbronnen kunnen worden uitgevoerd. Ook is er één orgaanperfusiekamer gerealiseerd. En nee, dat is nog niet alles, want in de kelder van de nieuwbouw zijn de 12 stralingsbunkers voorzien en voor behandelingen van patiënten met besmettingsgevaar zijn meerdere onderdruk- en overdrukkamers gerealiseerd. Dit zijn eenpersoonskamers die voor een groot deel uitzicht bieden over de daktuinen en waarin het mogelijk is om eigenhandig het klimaat van de kamer te reguleren.

Al met al genoeg voorzieningen om het nieuwe Erasmus MC te laten dienen als centraal punt voor alle medewerkers en patiënten. En dat klopt! Het Daniël de Hoed Ziekenhuis dat nu elders in R’dam gevestigd is, verhuist straks naar de nieuwbouw.

Oog voor detail

Je weg kunnen vinden in een gebouw van deze omvang is voor de architect een belangrijk element geweest, en tegelijkertijd een uitdaging. Jan en Gabe vinden dat de architect hier uitstekend in is geslaagd. Ook in de opbouw van het gebouw is gekeken naar hoe op logische wijze het welzijn van de patiënt centraal wordt gesteld. Hoe hoger je komt, hoe rustiger het zal zijn. Patiënten kunnen zo meer rust ervaren en personeel kan op een gecentreerde plek te werk gaan. Door het gebruik van de juiste kleuren en groenvoorzieningen bij de inrichting van de centrale hal en de atria krijgt het gebouw een rustgevende en moderne uitstraling. Door gebruik te maken van natuurlijk licht, straalt het ziekenhuis ruimtelijkheid uit. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van koven bij de raampartijen in de buitengevel. Hierdoor heeft het licht van buitenaf een groter bereik.

Uitdagingen
Dat een bouw van deze omvang met een keur van complexe installaties veel voorbereidingstijd vergt is duidelijk. Ruim twintig jaar geleden zijn de eerste vergaderingen gestart. In de piek zijn er in de voorbereiding bij de installatiecombinatie gedurende geruime tijd 53 man fulltime werkzaam geweest. In totaal zijn er door het voorbereidingsteam meer dan 160 plattegronden getekend waarmee de prefab werd voorbereid om zo de uitvoering te ondersteunen. Naast het uitwerken van het bestek zijn ook ruim 3000 wijzigingen van groot tot klein in de voorbereiding en uitvoering meegenomen. Door interne werkoverleggen en procedures en dankzij het in inzetten van diverse planningsinstrumenten is het gelukt om zowel de voorbereiding als de uitvoering aangelijnd te houden en de milestones van de planningen te halen. Dat dit wel eens gepaard is gegaan met stevige discussies spreekt welhaast voor zich.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het nieuwbouwgedeelte van het academische ziekenhuis op de plek van het oude ziekenhuis is gebouwd.  Een ziekenhuis dat tijdens de bouw volop in bedrijf was. Dat zorgde voor uitdagingen in het transport en in de planning, het was een voortdurende wisselwerking van op- en afbouw, verplaatsen en installeren. Door op te treden als één team heeft de installatiecombinatie samen met de bouwcombinatie alle uitdagingen geslecht en  is het gebouw op tijd opgeleverd. Op 5 December 2017 heeft de officiële sleuteloverdracht plaatsgevonden.

Het is uiteraard nog steeds geen pretje om in het ziekenhuis te belanden, maar het Erasmus Medisch Centrum doet er wel alles aan om het genezingsproces zo spoedig en prettig mogelijk te laten verlopen. Nog even en dan kan je ook in het ziekenhuis met een mooi uitzicht een frisse neus halen op de daktuinen.


[1] Deze interventiekamers bevinden zich in het OK-complex en kan je zien als ‘spoedoperatiekamers’ die alleen toegankelijk zijn via een speciale lift vanuit de ambulancekamers

[2] Brachy is het Griekse woord voor ‘korte afstand’

 

 

Projectdirecteur

Jan Langelaar
j.langelaar@ulcgroep.nl

Meer projecten in deze sector: