Fontys campus Rachelsmolen Eindhoven

  • Sterk groen karakter
  • Gasloos en gebruik van warmte- en koudeopslag (WKO)
  • Daken voorzien van zonnepanelen
  • In nevenaanneming met Hurks en Croon Wolter en Dros
  • Gereed nieuwe studiejaar 2023

Details

24.000m²

Eindhoven

Werktuigbouwkundige installaties

Onderwijs

Fontys transformeert de bestaande campus Rachelsmolen in Eindhoven van een gesloten campus naar een open inspirerende onderwijs- en onderzoeksomgeving. In opdracht van Fontys zijn drie aannemers in september gestart met de bouw van drie nieuwe gebouwen ter uitbreiding van de bestaande Fontys campus. De campus wordt een plek waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen. Een nieuwe campus met een gezonde leer- en leefruimte voor nu en in de toekomst.

Op 14 september 2021 vierden we het heugelijke feit dat de opdracht aan ULC, Hurks en Croon Wolter en Dros definitief is getekend en dat er gestart kon worden met de bouw.

Betrokken partijen

Deze ambitieuze campus is naar ontwerp van Barcode Architects, OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten. De bouw wordt uitgevoerd door Hurks met nevenaannemers Croon Wolters en Dros en ULC.

Planning

De circulaire sloop van voormalig gebouw R1 is afgelopen zomer afgerond. Na de zomer is Hurks gestart met de bouw van de drie nieuwe gebouwen. Bij de opdracht is meteen gestart door ULC met de voorbereidingen. In het voorjaar 2022 zullen wij starten met de uitvoeringswerkzaamheden, namelijk de werktuigbouwkundige installaties zoals de binnenriolering, sanitair, luchtbehandeling en koeling. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de nieuwe gebouwen bij aanvang van het nieuwe studiejaar in 2023 in gebruik worden genomen door vijf opleidingsinstituten van Fontys. Zij verhuizen dan van hun huidige locaties aan de Theodoor Fliednerstraat en de TU/e campus naar campus Rachelsmolen. De andere gebouwen (R3 t/m R10) blijven gewoon staan en vormen straks samen met de nieuwbouw één campus.

In onderstaande video is de timelapse te bekijken, van kale vlakte naar het hoogste punt eind juni 2022.

Duurzaamheid

De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken. In het ontwerp is op verschillende manieren invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities van Fontys. Zo zijn de gebouwen gasloos en verwarmen en koelen gebeurt met een ‘warmte- en koudeopslag’(WKO), en de daken zijn voorzien van zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen in het terrein en geïnfiltreerd in de bodem, er wordt geen regenwater geloosd op het riool.

Beeldmateriaal: “De getoonde beelden vormen een weergave van het schetsontwerp. De definitieve plannen kunnen afwijken van de getoonde beelden.”

Barcode Architects_Fontys_Campus_01
Barcode Architects_Fontys_Campus_02
Barcode Architects_Fontys_Gebouw R11_02
Barcode Architects_Fontys_Campus_Axo
Barcode Architects_Fontys_Gebouw R13_02
Barcode Architects_Fontys_Gebouw R12_03
ondertekeningnieuwsbouw14-09-21
previous arrow
next arrow

 

-->

Meer projecten in deze sector: