Rivierstaete

  • Monumentaal pand
  • BREEAM Score: Very Good
  • WKO-installatie
  • HVAC-installatie
  • Sanitair installaties
  • Meet & Regel techniek

Project details

37.700 m²

Amsterdam

Werktuigbouwkundige Installaties

Utiliteit

Als je ziet hoeveel er komt kijken bij het renoveren van een pand als dit, wordt duidelijk dat de jaren ’70 verder weg zijn dan we soms denken. Chef-monteur Ed Vermeulen leidt ons rond als de luchtbehandelingskasten omhoog worden gehesen. Terwijl we steeds een verdieping hoger klimmen, wordt duidelijk hoeveel verschillende partijen soms op dezelfde vierkante meters te werk moeten gaan. Het gehele project bestaat uit erg veel verschillende fases en er werken dan ook veel meer verschillende partijen aan deze klus mee dan normaliter het geval zou zijn bij een renovatie. Dit vereist niet alleen een gigantische voorbereiding, maar ook uitvoerige communicatie tussen alle betrokken partijen.

BIM binnen het project
Het is soms moeilijk in te schatten waarom een tekening bepaalde gekke bochten en ‘omleidingen’ laat zien. Dan lijkt het soms verstandiger om op de bouw een eigen plan te trekken, met als gevolg dat later in het project blijkt dat er toch iets anders had moeten komen in de ruimte van ‘die gekke bocht’.  Zo ook in de technische ruimte, je verwacht in het beginstadium niet dat de hele ruimte vol komt met leidingen, dus lijkt het soms praktischer om een andere weg in te slaan dan op de tekening staat. Om dit te vergemakkelijken is de BIM afdeling van ULC Installatietechniek aan de slag gegaan met 3D tekeningen in het programma Revit. Dit heeft in het begin extra tijd gekost, maar zorgt uiteindelijk voor veel overzicht in tekeningen én het maakt het plaatsen van bestellingen exacter. Door dit programma is het zonder uitgebreide berekeningen mogelijk om exact te zien hoeveel meter leidingen e.d. nodig zijn.

Voor iedereen die meewerkt aan het project is het al lang duidelijk: het gaat hier om een uniek concept. Het pand gaat niet alleen dienen als kantoorruimte, ontmoetingsplaats en restaurant, ook zal in het pand de hoogspanning voor de buurt binnenkomen en wordt deze omgezet naar lagere spanningen om vervolgens te verspreiden. En om het af te maken komt er, zoals het tegenwoordig hoort in Amsterdam, op de bovenste verdieping een sky lounge.

Dat kan af en toe nog best lastig zijn, zeker als je bedenkt dat de afmetingen en eisen die tegenwoordig aan bijvoorbeeld een ventilatieschacht worden gesteld, nogal verschillen van de eisen in de zeventiger jaren. En dan mag je ook nog eens niet overal boren en zagen, want zo vergroot men het risico op instorten. Het gevolg hiervan is dat zelfs de kleinste aanpassingen eerst moeten worden doorberekend.

 

Projectmanager

Paul Hartsink

p.hartsink@ulcgroep.nl

 

Meer projecten in deze sector: