Royal Cosun

  • Hollandse Klimaatgevel
  • Meer dan 30 laboratoria
  • UAV-GC project
  • Specifieke gasinstallaties en detectiesystemen
  • WKO-installatie
  • Demi-wateropwekking
  • Koel- en vriescellen

Details

6.800m²

Dinteloord

Elektrotechnische, Werktuigbouwkundige, Toegangscontrole en Brandveiligheidsinstallaties

Utiliteit

Dat is het moment dat er een beroep werd gedaan op ULC. Een oude bekende van Hurks vanwege onder andere de werkzaamheden in het OLVG Oost, het St. Antoniusziekenhuis en de OV Terminal in Breda. ULC heeft de taken van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties overgenomen en is in oktober 2015 begonnen met het bekijken van de oorspronkelijke plannen. Het dak zat er inmiddels op, alle technische tekeningen waren afgerond en er waren zelfs al een paar luchtkanalen geïnstalleerd. In eerste instantie ging de Utrechtse Installateur dan ook aan de slag met de aanwezige middelen, maar na een korte periode bleek toch dat  het ontwerp van de voorganger niet toereikend was. Voor alle duidelijkheid: het ging hier om een UAV-GC project, waarbij ULC verantwoordelijk was voor het ontwerp. Zo kreeg het projectteam te maken met bouwkundige beperkingen en technische tekortkomingen. In totaal bestond het team uit dertig mensen.

Projectmanager Roland Henkes heeft voor zowel de werktuigbouwkundige installaties als de elektrotechnische installaties nieuwe ontwerpen en tekeningen laten maken. Augustus 2016 is de uitvoering van start gegaan en met succes is het innovatiecentrum 14 juli 2017 opgeleverd.

Een belangrijke periode voor Royal Cosun is elk jaar de bietencampagne. Voor wie niet thuis is in de bietenhandel; dit is de periode dat de bieten geoogst worden van het land en direct verwerkt worden in de twee suikerfabrieken van Royal Cosun. In deze periode zijn die dan ook 24/7 actief. De bietencampagne start elk jaar in september en duurt vier tot vijf maanden. In deze periode is het ook in het innovatiecentrum topdrukte en was het voor Royal Cosun ondenkbaar om in deze periode te verhuizen. Dit werd voor ULC een extra drijfveer om alles op alles te zetten wat betreft het behalen van de geplande opleveringsdatum zodat de bietencampagne 2017 voor de opdrachtgever (een jaar later) in harmonie van start kon gaan.

De uitdaging van het ‘roeien met de bouwkundige riemen die er waren’,  is overwonnen. Dit is vooral terug te leiden tot de bouwkundige beperkingen. Zo is er flink gepuzzeld met de bestaande techniekruimte. Deze was eigenlijk allesbehalve ruim te noemen. Met een probleemoplossende houding ging het team van ULC aan de slag en uiteindelijk kwam alles weer op de rit. Naast de techniek die het gebouw straks laat functioneren als gewenst, zijn er zo´n 30 laboratoria gerealiseerd en is er in totaal 6800 m² voorzien van techniek. Naast een WKO installatie, data-installatie, (brand)veiligheidsinstallatie, luchtkanalen, afvalwaterafvoersystemen en regeltechnische installaties is er bij dit project specifiek rekening gehouden met een aantal koel- en vriescellen, specifieke gassen en gasdetectie en is er gekozen voor een demi-wateropwekking. Maar dat is nog niet alles.

Zo is er o.a. een Hollandse Klimaatgevel geïnstalleerd aan de zonbelaste gevels. Dit is een soort van tweede gevel in de vorm van binnen zonwering, waardoor er een spouw ontstaat. De lucht in deze spouw wordt door de zon opgewarmd. Door deze warme lucht boven in de spouw af te zuigen, stijgt de temperatuur in het gebouw niet; zonder de Hollandse klimaatgevel zou dit wél het geval zijn en moet het gebouw continu extra gekoeld moeten worden. Warmtelast wegnemen in de zomer is de grootste winst.

Zo zie je maar weer dat het niet zonder risico is om een V.O.F. aan te gaan. In de oorspronkelijke opdracht van de VOF Hurks/Imtech zat ook het onderhoud van de komende vijftien jaar. ULC levert tot eind 2018 sowieso het technisch beheer en onderhoud van het pand. Hoe dit zich verder zal ontwikkelen, is nog niet bekend.

Projectmanager

Roland Henkes

r.henkes@ulcgroep.nl

-->

Meer projecten in deze sector: