St. Antonius Ziekenhuis
30.000m²
Nieuwegein
Zorg
Renovatie, Beheer
20.000m²
Nieuwegein
Werktuigbouwkundige Installaties
Zorg
Frisse lucht en een prettige omgeving doen iedereen goed. Denk maar aan het gevoel dat je hebt na een dagje strand, sporten of na een rondje lopen tijdens de lunchpauze. Er verschijnen steeds meer wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken waaruit blijkt dat lucht van hoge kwaliteit tezamen met een geestelijke gezondheid het genezingsproces van het menselijk lichaam verbetert. Dat is precies waarom het St. Antonius Ziekenhuis de vestiging in Nieuwegein laat renoveren. ULC werkt sinds het begin van de jaren ’80 op een prettige manier samen met het ziekenhuis.
Het ziekenhuis en haar personeel blijft functioneren, de patiënten mogen geen last ondervinden van de renovatie en er moet hygiënisch te werk worden gegaan. Dat betekent dat er in de voorbereiding veel tijd en precisie zit, en tijdens de uitvoering een alerte en flexibele houding vereist is. Om er voor te zorgen dat men zich fijner voelt tijdens het bezoek aan het St. Antonius, worden alle ruimtes stap voor stap gerenoveerd. De renovatie is begonnen op de radiologie-afdeling. Hier werd een nieuwe wachtkamer gerealiseerd en zijn er een angiokamer en een doorlichtkamer opgeleverd. In deze kamers heeft ULC gezorgd voor het sanitair en de luchtventilatie. Deze ruimtes stralen een schoon en opgeruimd gevoel uit.
Dat komt door de sanitaire voorzieningen die symmetrisch en strak zijn en door het soort licht in de ruimte en de temperatuur. Senior Projectleider Vastgoed Jan Dekker van het St. Antonius Ziekenhuis vertelt dat hij heeft gekozen voor een andere benadering dan voorheen als het gaat om het maken van interieurkeuzes. Het personeel wat het meeste gebruik maakt van de ruimtes heeft zeggenschap gehad in de kleuren en de indeling van het interieur.
Ondertussen wordt er aan de andere kant van het gebouw een complete afdeling gerenoveerd. Licht, sanitair, lucht, alles wordt nieuw op deze afdeling. Bijzonder aan deze afdeling is dat de monteurs met materiaal dwars door het ziekenhuis moeten, en tijdens het verplaatsen van materiaal dus ook wel eens moeten uitwijken voor een patiënt die naar de operatiekamer wordt gerold. De patiënten in het ziekenhuis moeten aansterken en uitrusten, dat kan bij een verbouwing voor een uitdaging zorgen, aangezien er bij een renovatie geluid moet worden gemaakt. De vloeren moesten er uit, de wanden zijn volledig verwijderd en vervangen, er moet hier en daar geboord worden. Assistent Chef-monteur Robin van Kolck lost eventuele problemen op met zijn optimistische houding, en dat werkt aanstekelijk. Hij vertelt dat de afdeling ontoegankelijk is voor onbevoegden en dat er sprake is van een prettige samenwerking met het ziekenhuis.
De faciliteiten van het ziekenhuis worden draaiende gehouden door zo’n 20 technische ruimtes. In die technische ruimtes staan onder andere de luchtbehandelingskasten die de lucht van buitenaf reinigen op roetdeeltjes en vuil. Zodra de lucht gereinigd is, kan de temperatuur worden gereguleerd of het vochtgehalte worden aangepast. In een ziekenhuis wordt veel gestookt of juist gekoeld en dat bracht voorheen veel kosten met zich mee. Dankzij de WKO bronnen die ULC heeft aangeboord, is dat nu verleden tijd. Het koude water dat in de winter is opgeslagen in de bodem warmt in de zomer op van ongeveer 7°C op naar zo’n 18°C, om vervolgens weer te worden opgeslagen zodat die warmte in de winter weer kan worden gebruikt. Naast de ‘hardware’ installaties, heeft ULC ook gezorgd voor de connectie met de computers op afstand, zodat men niet elke keer naar de technische ruimte hoeft te lopen om een temperatuuraanpassing door te voeren. Dat kan nu met één klik op de knop.