Tergooi MC Hilversum

  • Healing Environment
  • Sterke focus op duurzaamheid
  • Installatiecombinatie Tergooi (BAM Bouw en Techniek en ULC Installatietechniek)

Details

55.645m²

Hilversum

Elektrotechnische, werktuigbouwkundige en brandveiligheidinstallaties

Gezondheidszorg

De komende jaren bouwt Tergooi een compleet nieuw ziekenhuis in Hilversum, pal naast en in combinatie met het oude ziekenhuis. Daar wordt vanaf eind 2022  alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige locaties van Blaricum en Hilversum geconcentreerd. Het gebouw zal uiterst duurzaam zijn en heeft een unieke ligging midden in het bos.

Ziekenhuis in harmonie

Het nieuwe ziekenhuis wordt direct naast het bestaande ziekenhuis gerealiseerd. Het gebouw zal bestaan uit 4 bouwdelen (A, B, C en D) waarin de meeste zorgfuncties worden ondergebracht zoals SEH, operatiekamers, IC, radiologie, dialyse, endoscopie en dagbehandeling. Het ontwerp, van Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, is ruimtelijk en licht en heeft een healing environment voor de patiënt doordat de natuur en de omgeving een rol spelen in de genezing en het bevorderen van de gezondheid van patiënten.

Sterke focus op duurzaamheid

Het project wordt gekarakteriseerd door een sterke focus op duurzaamheid. ULC Installatietechniek werkt samen met BAM Bouw en Techniek en in onderaanneming van de Bouwcombinatie Tergooi aan alle gebouw gebonden E- en W- installaties met een totale oppervlakte van zo’n 55.000 m2.

Het ruimtelijke en installatietechnische ontwerp is flexibel ingericht voor de toekomst. De diverse bouwdelen zijn voorzien van een eigen werktuigbouwkundige en elektrotechnische techniekruimte voor onder meer energieopwekking en luchtbehandeling. Alleen onderdelen die worden gekenmerkt door grote schaalvoordelen, worden centraal uitgevoerd vanuit een apart energiegebouw. Dit betreft het ondergrondse deel van de WKO-installatie, de aansluitingen op nutsvoorzieningen en de noodstroomvoorziening. Elk bouwdeel wordt voorzien van een eigen energiestation voor de levering van elektriciteit. Aanvullend wordt er een noodstroominstallatie aangebracht, die in het geval van een netspanningsuitval het volledige ziekenhuis binnen 15 seconden van elektriciteit kan voorzien. Thermische energie wordt geleverd door een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO), in combinatie met warmtepompen en droge koelers. Om het elektriciteitsgebruik te verminderen is het verlichtingsontwerp in grote mate gebaseerd op energiezuinige LED-lichtbronnen.

De verschillende gebouwen worden voorzien van een brandmeld-, ontruimingsalarm, sprinkler-en blusgasinstallatie. De sprinklerinstallatie zal door ULC afdeling Brandbeveiliging geheel worden geleverd, gemonteerd en gecertificeerd. Primair worden deze installaties gemonteerd om veilig uit de gebouwen te kunnen vluchten en t.b.v. schadebeperking. De infrastructuur van de sprinklerinstallatie bevindt zich in de centrale sprinklerpompruimte. Hier kunnen vervolgens alle gebouwen op aangesloten worden. Alle bovengenoemde brandveiligheidsinstallaties  zullen conform de Nederlandse NEN-EN ontworpen en gemonteerd worden. Bij de oplevering van het pand zullen de installaties opgeleverd worden met een certificaat.

De eerste paal werd op 30 september 2019 in de grond geboord. De oplevering van de nieuwbouw zal gefaseerd plaatsvinden waarbij het laatste bouwdeel eind 2022 wordt opgeleverd. Daarna zal een deel van het bestaande ziekenhuis worden verbouwd en een deel gesloopt. Hierna is Tergooi helemaal klaar voor de toekomst!

Zodra het project eind 2022 helemaal is afgerond, blijven de servicetechnici van ULC Technisch Beheer betrokken om het onderhoud aan de installaties te verzorgen.

Jeroen Aartse van BAM Bouw en Techniek – speciale projecten en Gabe Westra van ULC Installatietechniek en Technisch Beheer vertellen over de samenwerking en de complexiteit die bij dit ziekenhuis komen kijken.

 

 

 

Artist impressions: Wiegerinck

Tergooi Hilversum gevel
Tergooi-Ziekenhuis-Hilversum-patio
Tergooi-Ziekenhuis-Hilversum-09-1440x1440
Tergooi-Ziekenhuis-Hilversum
Tergooi-Ziekenhuis-Hilversum-03
Tergooi-Ziekenhuis-Hilversum-02
Tergooi-Ziekenhuis-Hilversum-overzicht
previous arrow
next arrow

 

Projectmanager

Paul Hartsink

p.hartsink@ulcgroep.nl

-->

Meer projecten in deze sector: