Tergooi MC Hilversum

In januari 2020 gingen de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe Gooise ziekenhuis van start, in januari 2023 was de oplevering van de 55.000 vierkante meters een feit. Alle acute, intensieve en klinische zorg van de locaties van Blaricum en Hilversum worden hier geconcentreerd. Het gebouw is uiterst duurzaam en heeft een unieke ligging midden in het bos.

Projectdetails

55.645 m²

Hilversum

Gezondheidszorg

Elektrotechniek

Werktuigbouwkunde

Brandbeveiliging

Beheer en onderhoud

Ziekenhuis in harmonie

Het nieuwe ziekenhuis is direct naast het bestaande ziekenhuis gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit 4 bouwdelen (A, B, C en D) waarin de meeste zorgfuncties zijn ondergebracht zoals SEH, operatiekamers, IC, radiologie, dialyse, endoscopie en dagbehandeling. Het ontwerp, van Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, is ruimtelijk en licht en heeft een healing environment voor de patiënt doordat de natuur en de omgeving een rol spelen in de genezing en het bevorderen van de gezondheid van patiënten.

 

Sterke focus op duurzaamheid

Het project wordt gekarakteriseerd door een sterke focus op duurzaamheid. ULC Installatietechniek werkt samen met BAM Bouw en Techniek in Bouw- en installatiecombinatie Tergooi aan alle gebouw gebonden E- en W- installaties.

 

Het ruimtelijke en installatietechnische ontwerp is flexibel ingericht voor de toekomst. De diverse bouwdelen zijn voorzien van een eigen werktuigbouwkundige en elektrotechnische techniekruimte voor onder meer energieopwekking en luchtbehandeling. Alleen onderdelen die werden gekenmerkt door grote schaalvoordelen, werden centraal uitgevoerd vanuit een apart energiegebouw. Dit betreft het ondergrondse deel van de WKO-installatie, de aansluitingen op nutsvoorzieningen en de noodstroomvoorziening. Elk bouwdeel is voorzien van een eigen energiestation voor de levering van elektriciteit. Aanvullend is er een noodstroominstallatie aangebracht, die in het geval van een netspanningsuitval het volledige ziekenhuis binnen 15 seconden van elektriciteit kan voorzien. Thermische energie wordt geleverd door een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO), in combinatie met warmtepompen en droge koelers. De koude- en warmte wordt op een diepte van 120 meter opgeslagen. De koude die in de winter wordt opgeslagen wordt, wordt in de zomer gebruikt om te koelen. Om het elektriciteitsgebruik te verminderen is het verlichtingsontwerp in grote mate gebaseerd op energiezuinige LED-lichtbronnen.

 

De verschillende gebouwen zijn voorzien van een brandmeld-, ontruimingsalarm, sprinkler-en blusgasinstallatie. De sprinklerinstallatie is door ULC afdeling Brandbeveiliging geheel opgeleverd, gemonteerd en gecertificeerd. Primair worden deze installaties gemonteerd om veilig uit de gebouwen te kunnen vluchten en t.b.v. schadebeperking. De infrastructuur van de sprinklerinstallatie bevindt zich in de centrale sprinklerpompruimte. Hier zijn vervolgens alle gebouwen op aangesloten. Alle bovengenoemde brandveiligheidsinstallaties zijn conform de Nederlandse NEN-EN ontworpen en gemonteerd. Bij de oplevering van het pand zijn de installaties opgeleverd met een certificaat.

 

De eerste paal werd op 30 september 2019 in de grond geboord. De oplevering van de nieuwbouw heeft gefaseerd plaats gevonden waarbij het laatste bouwdeel eind 2022 is opgeleverd. Daarna zal een deel van het bestaande ziekenhuis worden verbouwd en een deel gesloopt. Hierna is Tergooi helemaal klaar voor de toekomst!

 

Ook na de oplevering van dit project, blijven de servicetechnici van ULC Technisch Beheer betrokken om het onderhoud aan de installaties.

 

Jeroen Aartse van BAM Bouw en Techniek – speciale projecten en Gabe Westra van ULC Installatietechniek en Technisch Beheer vertellen over de samenwerking en de complexiteit die bij dit ziekenhuis komen kijken.

Laat met trots het resultaat zien

Stelt u graag voor aan de projectmanager van dit project

Paul Hartsink

p.hartsink@ulc.nl