Wageningen University & Research

  • Voldoet aan BENG-eisen
  • Ontwerpfase installaties naar BREEAM Excellent norm gehanteerd
  • Voorbereid op extra labverdieping
  • Voorbereid op aanbouw 3e module
  • WKO-installatie

Details

7.500m²

Wageningen

Elektrotechnisch, Werktuigbouwkundig, Brandveiligheid

Onderwijs

Voorbereid op extra labverdieping

Bijzonder is dat het pand wordt voorbereid op de toekomst. De tweede verdieping wordt bijvoorbeeld geen lab-verdieping, maar krijgt wel alle basisvoorzieningen zodat hier later vrij eenvoudig een laboratorium kan worden ingericht. Zo worden de leidingen van de medische gassen en demiwater (gedemineraliseerd water) ook hier naar toe gelegd. Net als de – voor laboratoria verplichte – gescheiden afvoer van lab-afvalwater en het overige vuilwater. Het hemelwater wordt bij dit pand overigens niet afgevoerd naar de riolering, maar naar een vijver geleid. Zo wordt de rioolwaterzuivering niet onnodig belast.

Voorbereid op aanbouw van een derde module

Een andere voorbereiding op de toekomst schuilt in het feit dat het gebouw in drie modules is ontworpen. De eerste twee worden nu gebouwd, maar er kan later een derde module worden toegevoegd als daar behoefte aan is. Dit betekent voor de energievoorziening bijvoorbeeld dat de WKO-installatie is uitgelegd om drie modules te kunnen koelen en verwarmen. Ook het leidingwerk is hierop gedimensioneerd. Er zou dus alleen een derde warmtepomp bij moeten komen. Voor de installatie is in de ontwerpfase de BREEAM Excellent-norm gehanteerd maar zal geen certificaat worden aangevraagd.

Veiligheid voorop

Het gebouw wordt door ULC voorzien van een brandmeld-, ontruimingsalarm- en sprinklerinstallatie. Deze installaties zorgen ervoor dat de mensen tijdig kunnen vluchten uit het pand door te alarmeren en door de sprinklerinstallaties de schade te beperken. De brandmeld- en ontruimingsinstallatie zullen conform de Nederlandse NEN 2525 en NEN 2575 ontworpen en aangelegd worden. De sprinklerinstallatie wordt conform de Amerikaanse normen NFPA en FM ontworpen en aangelegd. Eind augustus wordt er gestart met de sprinklerinstallatie gevolgd door de brandmeld- en ontruimingsinstallatie.

De eerste studenten zullen op 1 september 2021 van het pand gebruik gaan maken.

 

Artist impressions: LIAG architecten en bouwadviseurs

Deel op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Projectmanager

Marten Holtrop

m.holtrop@ulcgroep.nl

-->

Meer projecten in deze sector: