Wageningen University & Research

  • Voldoet aan BENG-eisen
  • Ontwerpfase installaties naar BREEAM Excellent norm gehanteerd
  • Voorbereid op extra labverdieping
  • Voorbereid op aanbouw 3e module
  • WKO-installatie

Details

7.500m²

Wageningen

Elektrotechnisch, Werktuigbouwkundig, Brandveiligheid

Onderwijs

Op Wageningen Campus is er een nieuw onderwijsgebouw gekomen. Wageningen University & Research is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. Op de Wageningen Campus werken ze aan een gezonde voeding en een vitale leefomgeving overal ter wereld. ULC Installatietechniek verzorgt alle gebouwgebonden installaties van het nieuw te bouwen derde onderwijsgebouw ‘Aurora’.

Dit vrijstaande gebouw is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs en voldoet aan de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouw) die per 1 januari 2021 verplicht worden en neemt BREEAM Excellent mee als schaduwambitie. Zo wekt één van de gevels energie op. Planten vormen een belangrijk onderdeel van het interieur. Een open en uitnodigende uitstraling met logisch op elkaar afgestemde functiezones: een gebouw dat voor de gebruikers verder geen uitleg nodig heeft. Bijzonder is dat zowel de constructie als de installaties worden voorbereid op de mogelijke uitbreiding met een derde deel van het nu uit twee modules opgebouwde pand.

Bouwbedrijf Berghege en Heerkens van Bavel Bouw, beiden onderdeel van de Berghege Heerkens bouwgroep, hebben samen met ULC het nieuwe onderwijsgebouw in de bouwcombinatie ‘Build2Learn ULC Wageningen VOF’ gerealiseerd. Het grotendeels transparante gebouw heeft vijf bouwlagen voor onderwijs, een techniekverdieping op het dak en een half verdiepte fietsenkelder. Voor warmte en koeling wordt het gasloze pand aangesloten op een centrale, nog te bouwen, WKO-installatie van de Wageningen Universiteit.

ULC verzorgt de infrastructuur van dit gebouw. Op het dak bevinden zich zonnepanelen en alle ruimten hebben ledverlichting die via het gebouwenbeheersysteem is aangestuurd met DALI (Digital Addressing Lighting Interface) en die dus ook alleen brandt wanneer nodig en met de intensiteit die nodig is. Dat geldt ook voor de ventilatie met CO2-meting. Daarnaast hebben wij alle regeltechnische installaties, de twee warmtepompen voor de WKO, de labinrichting voor de derde, vierde en vijfde verdieping, de datavoorzieningen, de sprinklerinstallatie en de ontruiming met gesproken woord verzorgd.

Voorbereid op extra labverdieping

Bijzonder is dat het pand is voorbereid op de toekomst. De tweede verdieping wordt bijvoorbeeld geen lab-verdieping, maar krijgt wel alle basisvoorzieningen zodat hier later vrij eenvoudig een laboratorium kan worden ingericht. Zo worden de leidingen van de medische gassen en demiwater (gedemineraliseerd water) ook hier naar toe gelegd. Net als de – voor laboratoria verplichte – gescheiden afvoer van lab-afvalwater en het overige vuilwater. Het hemelwater wordt bij dit pand overigens niet afgevoerd naar de riolering, maar naar een vijver geleid. Zo wordt de rioolwaterzuivering niet onnodig belast.

Voorbereid op aanbouw van een derde module

Een andere voorbereiding op de toekomst schuilt in het feit dat het gebouw in drie modules is ontworpen. De eerste twee zijn nu gebouwd, maar er kan later een derde module worden toegevoegd als daar behoefte aan is. Dit betekent voor de energievoorziening bijvoorbeeld dat de WKO-installatie is uitgelegd om drie modules te kunnen koelen en verwarmen. Ook het leidingwerk is hierop gedimensioneerd. Er zou dus alleen een derde warmtepomp bij moeten komen. Voor de installatie is in de ontwerpfase de BREEAM Excellent-norm gehanteerd maar zal geen certificaat worden aangevraagd.

Veiligheid voorop

Het gebouw is door ULC voorzien van een brandmeld-, ontruimingsalarm- en sprinklerinstallatie. Deze installaties zorgen ervoor dat de mensen tijdig kunnen vluchten uit het pand door te alarmeren en door de sprinklerinstallaties de schade te beperken. De brandmeld- en ontruimingsinstallatie zullen conform de Nederlandse NEN 2525 en NEN 2575 ontworpen en aangelegd worden. De sprinklerinstallatie wordt conform de Amerikaanse normen NFPA en FM ontworpen en aangelegd. Eind augustus wordt er gestart met de sprinklerinstallatie gevolgd door de brandmeld- en ontruimingsinstallatie.

De eerste studenten hebben op 1 september 2021 het pand in gebruik genomen.

 

Fotografie: Ronald Tilleman

WUR Aurora 1805_N65_indlarge
WUR Aurora 1805_N67_indlarge
WUR Aurora 1805_N68_indlarge
WUR Aurora 1805_N77_indlarge
WUR Aurora 1805_N64_indlarge
WUR Aurora 1805_N75_indlarge
WUR Aurora 1805_N79_indlarge
previous arrow
next arrow
-->

Meer projecten in deze sector: