Uniformiteit in Informatie-uitwisseling BIM

Dinsdag 3 Oktober 2017 > 13:46


ULC en afspraken over informatie-uitwisseling omtrent BIM in de bouw

Moderne BIM technieken kunnen het werken in de bouw een stuk makkelijker maken. Mits ze op een handige manier worden toegepast. Om voor eenheid te zorgen in de informatie-uitwisseling tussen verschillende partijen die bij een project betrokken zijn, is er vanuit Dura Vermeer een initiatief in het leven geroepen waardoor verschillende partijen kunnen afstemmen hoe ze informatie uit zullen wisselen: deze afspraak is vastgelegd in de BIM BASIS ILS.

ILS staat voor Informatieleveringsspecificatie en is een specificatie van de procedure waarin men informatie met elkaar deelt. De BIM BASIS ILS bestaat inmiddels al een tijdje en houdt in dat iedereen die zich aan deze afspraak bindt, informatie levert aan anderen, in IFC formaat. Dat is een beetje te vergelijken met een ‘zip-bestand’ en is uiteindelijk dan weer makkelijk in te zetten om het bestand in kwestie om te zetten naar een gewenste bestandssoort. Zo hoeft niet iedereen verplicht dezelfde teken -en rekenprogramma’s aan te schaffen, maar kan er wel snel en makkelijk data worden uitgewisseld.

Er bestaan nog genoeg voorbeelden waarin BIM geen eis is geweest binnen het project, daar wordt alles  in 2D aangeleverd terwijl iedereen van de voorbereiding liever werkt in het 3D programma Revit. In Revit wordt alles in één bestand op elkaar afgestemd en gecoördineerd, in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van allerlei losse PDF bestanden voor de sparingenschets, de ventilatieschachten, waterleidingen, enzov. Modellen bouwen met behulp van BIM zorgt er in de toekomst voor dat het gehele bouwproces makkelijker kan worden doorlopen.

 Aanpassingen in 3D tekeningen worden uiteindelijk weer omgezet naar 2D tekeningen

De enige vraag die deelnemers aan de BASIS ILS zichzelf nog stellen is eigenlijk; “Waarom was dit er niet eerder?” De groep aan bedrijven die zich bij de BASIS ILS aansluiten bestaat inmiddels al uit 169 ondernemingen. Het maakt nu niet meer uit of je als bedrijf in VectorWorks, Revit,  Archicad, Tekla of DDS-CAD werkt, door gebruik te maken van het IFC bestand kan iedereen aanpassingen, notities en veranderingen sneller opmerken en digitaal aanpassen. Voorheen kwam het nog wel eens voor dat ULC gebruikt maakte van 3D tekeningen maar vervolgens moesten worden teruggebracht naar 2D pdf tekeningen omdat een andere partij nog met de hand aantekeningen maakte op uitgeprinte PDF documenten. Dat kan vanaf nu dus worden uitgesloten.

Aangezien het creëren van de ILS Basis in de BIM vrijwel noodzakelijk was en communicatie nu een stuk makkelijker verloopt,  is het logische vervolg om ook voor de communicatie omtrent  sparingenprocedures het één en ander vast te leggen. Bij het opstellen van de Sparingsopgave zijn meer partijen betrokken dan bij het opstellen van de ILS, wat het maken van besluiten iets lastiger maakt. Het proces zet zich momenteel dan ook nog voort. ULC Installatietechniek wordt hierbij vertegenwoordigd door Sietze Pars, BIM Coördinator bij ULC sinds september 2016. De onenigheid die nu nog bestaat, ligt vooral aan het bepalen van de volgorde van een algemeen proces dat voor iedereen werkt. Als er eenmaal is kortgesloten welke procedure voor iedereen het beste werkt, kunnen ook andere partijen zich aansluiten bij deze afspraak. Als alles dan volgens plan loopt, kan er in de toekomst gewerkt worden aan de implementatie van Augmented Reality in de bouw. Dat zal alleen nog wel even duren.

 Installaties in 3D modellen

 

Door Achelle KooningsTerug naar overzicht