"Er komt wat stroom aan..."

Donderdag 29 Maart 2018 > 13:09


Over de samenwerking tussen Movement On The Ground en de ULC Groep

Op dit moment telt de wereld zo’n  65 miljoen ‘vluchtelingen’.  Vluchteling – een raar woord is dat eigenlijk, het smaakt hetzelfde in de mond als allochtoon, of dakloze. Het woord doet denken aan een passief slachtoffer, terwijl het juist mensen zijn die alles riskeerden (hun leven, hun spaargeld, het welzijn van hun families) om op zoek te gaan naar een beter leven. Vluchten wordt vaak geassocieerd met zwakte, wat frustrerend is, zeker als je bedenkt dat je enorm sterk moet zijn om zo’n hevige beslissing te maken. Veel Nederlanders lijken inmiddels vergeten te zijn hoe goed wij het eigenlijk hebben in dit land, geheel risicovrij en zonder dat we er een levensgevaarlijke reis voor hoeven af te leggen. Dan is het minste wat we als Installatietechnisch bedrijf kunnen doen - luisteren naar een organisatie die zich inzet voor de vluchtelingensituatie in Lesbos.

 Precies daarom kwam Movement On The Ground begin februari vertellen bij de ULC Groep. Eén van de initiatiefnemers, Johnny de Mol, vertelde over het werk van Movement On the Ground. Een organisatie die ooit begon als ‘helpen waar we kunnen’ is uitgegroeid tot tot een stevige organisatie met een eigen identiteit. De doelstelling? Een basisontwerp neerzetten voor alle vluchtelingenkampen in de wereld. Deze blue print is momenteel nog een prototype, maar aan de hand van de beelden en verhalen wordt duidelijk dat deze inrichting erg vruchtbaar is.

MotG laat zien dat ze de kracht van het woord begrijpt. Kamp wordt vanaf nu: campus. Klinkt meteen al een stuk vriendelijker. En het laat zien dat er met elkaar wordt samengewerkt; het is dus niet zo dat alleen hulpverleners actief zijn binnen deze gemeenschap. In tegendeel, er wordt samen met de (tijdelijke) bewoners van de campus gewerkt aan een positieve sfeer. Dat is precies de insteek, want mensen geven de hoop niet op in erbarmelijke omstandigheden. Zelfs niet als ze voor veel te veel geld zijn opgelicht met een onverantwoorde reis en reddingsvesten die gevuld zijn met gras. (85% van alle reddingsvesten die werden verkocht bleken niet te functioneren)

 Initiatiefnemer Johnny de Mol over de toestand op Lesbos

Dat MotG positieve energie verspreidt, is hartstikke mooi, maar uiteindelijk kan je daar natuurlijk niet van eten. Of toch wel? Mede-initiatiefnemer en eigenaar van The Student Hotels, Charlie MacGregor, wilde iets doen aan de grote vraag naar kookaangelegenheid – een groot gemis voor de bewoners van de campus. En dat deed hij. Nadat hij ULC en Bectro vertelde over het gebrek aan stroom voor de aanwezige mobiele keukens, werd hij de volgende dag teruggebeld.

 

“Er komt wat stroom aan.”, klonk het. Charlie vertelde dat hij eerst niet precies wist wat hij zich daarbij moest voorstellen, maar toen enige tijd later twee noodaggregaten werden geleverd (en geïnstalleerd) was het zo ver: 2.000 maaltijden per dag worden sindsdien bereid door de bewoners van de campus. Een mooi voorbeeld van hoe aanstekelijk positieve energie is. Ook voor bedrijven die in eerste instantie ver van dit soort situaties af lijken te staan, is er altijd een optie om te helpen.

 Initiatiefnemer Charlie MacGregor vertelt over de stroom

En dat is nog niet alles. Want aan het einde van de bijeenkomst blijkt dat het niet alleen bij “wat stroom” blijft. Er komt namelijk ook (man/vrouw)kracht aan. Vijf ULC’ers worden op pad gestuurd om de situatie gade te slaan, te helpen waar ze kunnen en te kijken op welke wijze de ULC Groep in de toekomst iets kan betekenen. Inmiddels is de groep voor het eerst bij elkaar gekomen om voorbereidingen te treffen. Zeer waarschijnlijk zal het vertrek begin juni plaatsvinden. Het team van ULC bestaat uit Johannes Fitzer, Sander Verdonk, Viola Oostveen, Richard Zandbergen en Eric van den Berg. De ploeg zal ons met videobeelden op de hoogte houden. Zo wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet gemaakt.  

 

Van links naar rechts: Nina Schmitz (MotG)  naast team Griekenland van ULC: Johannes Fitzer, Sander Verdonk, Viola Oostveen, Richard Zandbergen en Eric van den Berg
Van links naar rechts: Nina Schmitz met het team van ULC: Johannes Fitzer, Sander Verdonk, Viola Oostveen, Richard Zandbergen en Eric van den Berg. 
Tekst: Achelle Koonings, Foto's: Josephine van Bennekom


Terug naar overzicht