Naturalis Leiden

Maandag 6 November 2017 > 16:28


Natuur en techniek; een kunst op zich 
Over de renovatie van Natuurhistorisch museum Naturalis

Sinds januari 2017 is de voorbereiding van de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het natuurhistorisch museum  en onderzoekscentrum Naturalis van start gegaan.  ULC vormt samen met Kuijpers een tijdelijke V.O.F. en nemen zo de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties voor hun rekening. De bouwkundig aannemer gedurende dit project is JP van Eesteren. Het nieuwe ontwerp, waarin de functie van het gebouw duidelijk terugkomt, is gerealiseerd door Neutelings Riedijk Architects, Aronsohn, Huis en Van Muijen (MEP) en DGMR.

Naast de gebruikelijke werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties wordt er een WKO installatie geplaatst die bivalent is in combinatie met stadsverwarming. Er zal voor de tentoonstellingen een apart regelsysteem worden ontwikkeld wat men BAOPT noemt, een duurzaam systeem wat per tentoonstelling zorgt voor de mogelijkheid om aan variërende eisen te voldoen voor de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Doorsnede

Wat vroeger als museum diende, dient straks als depot.  Dit zorgt voor bepaalde specifieke uitdagingen in de voorbereidingen en het logistieke proces.  De aanwezige installaties worden ontmanteld, gedemonteerd en vervolgens kunnen de nieuwe installaties worden ontworpen voor bestaande en nieuwgebouwde delen van het museum. Dit is in principe niets nieuws als het om een renovatie gaat, maar tijdens dit project moet er tegelijkertijd voor worden gezorgd dat de collectie van het natuurhistorisch museum in tact blijft. In deze collectie vindt men niet alleen volwassen meteorieten, mammoetbotten van meer dan 10.000 jaar oud, embryo’s en andere skeletten, na de heropening zal het ook het huis zijn van het geraamte van een volwassen Tyrannosaurus rex die Trix wordt genoemd. Het is dus van belang dat er met zorg te werk wordt gegaan om de collectie te beschermen tegen beschadigingen en schimmels.


Het museum is gedurende de verbouwing gesloten voor bezoekers. Delen van de collectie worden gedurende de anderhalf jaar verdeeld over andere locaties in Leiden, wat betekent dat het museum nog wel operationeel is en af en toe collecties zal wisselen. Zo kan je tot en met vrijdag 22 december meer te weten komen over ‘GIF’, waar Freek Vonk alles over zal vertellen.  Tijdens de verbouwing moet de collectie dus niet alleen in goede staat worden bewaard door middel van het waarborgen van het perfecte klimaat, ook moet de collectie toegankelijk blijven voor de medewerkers.

Als het museum haar deuren weer opent, zal een prachtig atrium  met een plafond van zo’n 40 m hoog de bezoeker leiden langs de variërende tentoonstellingen. Dit houdt in dat het oude atrium aanzienlijk zal veranderen, net als de functies van de rest van het pand.

Atrium

Er wordt momenteel gewerkt aan de fundering van de begane grond en aan prefab constructies voor de gevel. Er werkt ongeveer 35 man aan de voorbereiding van de installaties wat tijdens de uitvoering zal veranderen in een team van ongeveer 200 man om de (wederop)bouw zo spoedig mogelijk te laten verlopen. ULC werkt samen met Kuijpers aan 3D modellen in Revit om samen met overige  bouwpartners een weergave van de toekomst te realiseren. Overigens kan je de bouw op de voet volgen via de webcam die Naturalis heeft ingeschakeld. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier: https://naturalis.timeboxview.com/Door Achelle Koonings


Terug naar overzicht