The Student Hotel Amsterdam

Maandag 1 Mei 2017 > 12:37


Jong, Hip en Fris
Over de projectenreeks van The Student Hotel

Sinds 3 april 2017 zijn de oude Parooltoren en het Trouwgebouw officieel verleden tijd: samen vormen de twee gebouwen vanaf nu The Student Hotel Amsterdam City. Initiatiefnemer Charlie MacGregor wil jongeren uit het buitenland voorzien van accommodatie en een netwerk. De veranderende, jonge en frisse geest is van A tot Z in het gehele project terug te vinden.

Wegens succes verlengd
Dankzij Bectro werd ULC Installatietechniek betrokken in dit project. Wat begon als een uniek project, werd wegens groot succes een terugkerende reeks. In totaal zijn er nu zeven Student Hotels opgeleverd en er komen er nog twee aan. The Student Hotels bevinden zich in Groningen, Amsterdam West, Amsterdam City, Rotterdam, Den Haag,  Eindhoven, Maastricht en straks ook in Utrecht en Delft. De twee nog af te ronden installaties van The Student Hotels in Utrecht, Maastricht en Delft pakt Bectro vanaf hier in zijn geheel op.

Interessant aan deze lijn projecten is de grootte van het team Voorbereiding binnen ULC. Het team, onder leiding van Bastiaan van der Mooren, bestaat uit drie man, allemaal nog onder de 35. “Voordelen hiervan zijn dat je heel snel op elkaar ingespeeld raakt en keuzes snel worden gemaakt.”, vertelt de projectleider. Daarom heeft het project ook geen vertraging opgelopen, terwijl er grote aanpassingen werden aangevraagd tijdens de bouw. Zo werd de technische ruimte toch liever niet op de dertiende verdieping van de oude Parooltoren geplaatst maar in de kelder van het oude Trouwgebouw.

Door het snelle handelen en de flexibiliteit van zowel de teams van ULC als Bectro bleef de installatieperiode even lang als gepland. De ruimte op de dertiende verdieping functioneert nu overigens als kantoorruimte met prachtig uitzicht. TSH wil als keten niet alleen design accommodaties leveren voor een betaalbaardere prijs, ook heeft The Student Hotel  als doel om mensen met elkaar te verbinden.

Over het algemeen leverde Bectro alle elektrotechnische installaties en ULC alle werktuigbouwkundige installaties. Normaal levert ULC Advies & Installatie, in dit geval is er sprake geweest van een design and build contract. Naast de gebruikelijke installaties, leverde ULC Installatietechniek, samen met Bectro dus ook ontwerp en uitvoering. ULC heeft hierdoor geen architectonische keuzes moeten maken in het pand, maar wel in het ontwerp van de installaties. Een belangrijke keuze is hierin die van het plaatsen van radiatoren langs de gevel, of het installeren van vloerverwarming. Aangezien de omstandigheden per verdieping verschillen, is ook de keuze voor de installaties hierin per verdieping verschillend.

Onze installaties nog steeds zichtbaar

Besparing door techniek
Op de stookkosten wordt nu flink bespaard dankzij de WKO-installatie die door ULC is geïnstalleerd. Het hotel verbruikt net zo veel gas als 36 huishoudens. Als je dat vergelijkt met het energieverbruik is dat heel weinig, er wordt namelijk net zo veel elektriciteit verbruikt als in 250 huishoudens. Dit wordt geregistreerd door een andere innovatieve ontwikkeling die door ULC en Bectro zijn toegepast: energiemonitoring. Zo wordt het daadwerkelijke verbruik vergeleken met de theoretische benadering waarin uit wordt gegaan van een voorspelling. Nu kunnen afwijkingen geanalyseerd worden en kan er sneller worden gekeken wat mogelijke oplossingen zijn.

Ook wordt door deze techniek zichtbaar dat de bewoners en bezoekers van deze hotels er echt een andere levensstijl er op na houden dan verwacht. Zo wordt er in de berekeningen uitgegaan van een stop in het watergebruik tussen 23:00 en 04:00 in de nacht. Dankzij de energiemonitoring wordt nu duidelijk dat er bijna geen moment is waarop er niet wordt gedoucht. Inmiddels is het hotel vrijwel elke dag volgeboekt en is het tussen 03:00 en 04:00 ’s nachts overigens wel iets rustiger onder de douche. Als je een kijkje wil nemen in het hotel, ben je van harte welkom. Met de hippe inrichting en de interieurgrapjes is het zeker een bezoek waard.

Contact leggen tijdens het wassen?

In 2016 was de vestiging zelfs één van de meest geboekte accommodaties van Amsterdam. De gasten zijn laaiend enthousiast over de locatie, het interieur vol stopcontacten en het goede wifi netwerk.

De duurste kamers zijn de kamers waar ook de meest unieke installaties zitten vanwege de gekke bochten in de ramen. Voor €307,87 heb je een overnachting inclusief ontbijt in een tweepersoons deluxe suite. Past dit niet in je (studentikoze) budget? Dan is het een aanrader om te gaan in eten in restaurant 'The Pool'. Hier schrik je niet zo van de prijzen en de spareribs zijn erg lekker.

 

Door Achelle KooningsTerug naar overzicht